Yin Yoga

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is een zachte, naar binnen kerende vorm van yoga. Het is ontstaan uit een combinatie van Hatha Yoga en de meridiaanleer uit de Traditionele Chinese Geneeskunst. Waar veel vormen van Yoga bestaan uit actieve dynamische bewegingen (yang) of een combinatie van yin en yang, is Yin Yoga volledig gericht op vertraging, rust en herstel (yin).

In Yin Yoga ga je op ontdekkingsreis in jouw unieke lichaam. Wat heeft jouw lichaam jou te vertellen? Je gaat op zoek naar jouw mogelijkheden. Door in de houdingen je grenzen op te zoeken, je lichaam uit te dagen spanningen los te laten, leer je je fysieke lichaam en je geest beter kennen. In een

Yin Yogales blijf je langere tijd in een houding (vaak 3-5 minuten), wat je alle tijd geeft om je lichaam in de houding te voelen en te observeren. Door middel van de ademhaling, de tijd en de zwaartekracht kun je vaak spanningen loslaten.

Bindweefsel.

Yin Yoga is gericht op het trainen van bindweefsel. Bindweefsel bevindt zich overal in ons lichaam en is stugger dan spierweefsel. Waar spieren dynamisch en ritmisch getraind worden en snel reageren, heeft bindweefsel meer tijd nodig om te reageren. Het trainen van bindweefsel is dan ook statisch, je zet spanning op de weefsels door stretch, compressie (druk) en rotatie( draaien). En je blijft langer in een houding. Tijdens de houding laat je spierspanning los, waardoor de dieper liggende weefsels worden bereikt.

Je zakt als het ware in een houding, door zwaartekracht. De houdingen zijn zittend en liggend. Je blijft met je aandacht bij je zelf, hoe voor jou de houding voelt. Een mooie quote is:
“Je gebruikt je lichaam niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om in je lichaam te komen”.

Eventueel wordt er gebruik gemaakt van props (hulpmiddelen als kussens, dekens, bolsters) om te ondersteunen. Steeds zoek je de weerstand op en onderzoek je of je wat in de houding kunt verdiepen. Je luistert naar je lichaam zonder oordeel. Het gaat er niet om hoe de houding er uit ziet, maar om hoe het voelt.

De Yin Yoga les.

Een Yin Yoga les duurt 75 minuten, waarin we beginnen met een meditatie om de drukte van de dag achter je te laten.

Vervolgens doen we een serie houdingen, gericht op een bepaald thema. Tussen de verschillende houdingen is er een moment van bewust navoelen. Dit gebeurt over het algemeen liggend op de rug of op de buik. De gestretchte weefsels kunnen dan weer ontspannen.


Yoga Nidra

Yoga Nidra is een zeer diepe ontspanningsmethode. De houding is liggend op de yogamat, eventueel ondersteund met kussens, en toegedekt met een deken. Je hele lichaam komt tot rust, terwijl je alert blijft. Het enige wat je doet is mijn stem volgen.

Tijdens Yoga Nidra kun je in een bewustzijnstoestand komen tussen slapen en waken in. Het werkt herstellend voor je lichaam. Na de Yoga Nidra sessie voel je je vaak ontspannen en ook uitgerust.

Een belangrijk onderdeel van de Yoga Nidra is het formuleren en bewust herhalen van je sankalpa. Dit is een korte positieve intentie van wat jij voor jezelf belangrijk vind te bereiken in je leven. Je formuleert het alsof je het al hebt bereikt. Bijvoorbeeld: “Ik leef rustig en ontspannen”. Het woord “niet” hoort er niet in voor te komen. Deze sankalpa herhaal je aan het begin van de sessie drie keer in gedachten en aan het eind nogmaals. Het is als een zaadje die je plant in je onderbewustzijn.

Een Yoga Nidra sessie is op een bepaalde manier opgebouwd, waarbij ook gebruikt wordt gemaakt van een bewuste rondgang door je lichaam, aandacht voor de ademhaling en visualisaties.

Een Yoga Nidra sessie duurt ongeveer 35 minuten. Een Yoga Nidra les bestaat uit een deel oefeningen uit de Yin Yoga of Qi Gong gevolgd door de Yoga Nidra.


 

 

“Gebruik je lichaam niet om in een houding te komen, maar gebruik de houding om in je lichaam te komen”.